Med ett A-körkort i handen kan du åka motorcykel på allmän väg och njuta av världen bakom styret. Du kan alltså ha en livslång kärlek till den rosafärgade identitetshandlingen!

Hur får man ett A-körkort?

Först måste man ansöka om ett körkortstillstånd för körkortsklass 1 där behörigheterna AM, A, B, BE och traktor ingår. Ett körkortstillstånd är giltigt i fem år från utfärdandedatumet.

Från 16 år får man ta teori- och körprov för klass A1 vilket är motorcyklar med en slagvolym på max 125 kubikcentimeter. A2 står för mellanklassen och får tas vid 18 år, vilket även är myndighetsåldern. Först när du fyllt 24 år anses du vara mogen nog att ta förarproven för klass A som är giltig för alla motorcyklar oavsett vikt och motoreffekt. Du kan dock få dispens från ålderskravet för A om du har haft A2 i minst två år, vilket ger en lägsta ålder på 20 år för A-behörigheten.

Innan du genomgår förarproven måste du genomgå riskutbildningen som består av två delar. Del ett handlar om riskfyllda beteenden och faktorer som kan påverka körningen. Den andra delen handlar om säkerhet, fart och en fysisk manöverbana.

Övningskörning är inte obligatorisk överhuvudtaget men brukar rekommenderas, speciellt för de som inte sedan tidigare har moped- eller bilkörkort. Det kan vara stressigt att inte ha lärt känna hojen i trafiken innan du gör körprovet. Man får övningsköra från 23 år, eller tidigare om man har ett motorcykelkörkort.

Får jag behålla körkortet livet ut?

Ja, så länge du sköter dig i trafiken och inte bryter mot några allvarliga trafikregler som kan rendera i indraget körkort. Tidslängden för indragningen beror på förseelsen. Din hälsa styr också om du får fortsätta vara innehavare, synen och hörseln samt balanssinnet försämras med åldern. Det är upp till läkaren i samråd med Transportstyrelsen att avgöra om du är lämplig att köra motorcykel även som gammal. De väger inte bara in säkerheten för dig utan vilken inverkan du har för andra trafikanter.