Den här artikeln förklarar hur stort och utbrett det svenska vägnätet är. Då det är överkurs och allt för detaljerat att beskriva exakt alla vägar fokuserar artikeln på de stora vägarna (så kallade stamvägar).

Nord

Karesuando är Sveriges nordligaste tätort och ligger (med norrländska mått) nära Treriksröset. Karesuando tillhör Kiruna kommun som är känd för att vara Sveriges såväl till ytan största som den nordligaste av de 290 kommunerna i Sverige. Europaväg fyrtiofem (E45) sträcker sig från Sveriges näst största stad Göteborg till Karesuando i nordostlig riktning. Alla dessa fakta talar för att E45 är den väg som sträcker ut sig längst i norr. Med sina 1690 km är den dessutom Sveriges längsta väg.

Väst

Strömstad är Sveriges västligaste stad med närhet till Norge. E6 sträcker sig över både svenskt och norskt territorium från Kirkenes till Trelleborg. Vägen som helhet är 3058 km, vilket är såväl norskt rekord samt ger en andraplats i tabellen över de längsta Europeiska vägarna.

Syd

Riksväg 9 går på den skånska kusten mellan orterna Trelleborg och Tollarp via Smygehuk, som är känt för att vara Sveriges och Skandinaviens sydligaste udde. Den är ynka 140 km lång vilket gör det till en bra väg att uppleva Skånes kust från. Är du äventyrlig kan du ta en lång roadtrip från Smygehuk i söder till Karesuando i norr. Då får du verkligen uppleva hela Sverige!

Öst

Haparanda är den östligaste tätorten i Sverige och ligger precis invid gränsen till Finland. Om du bor i eller nära Stockholm med omnejd kan du åka till Stockholms läns östligaste udde (på fastlandet) Kapellskär, där man även kan boka biljetter till färjeturer. Om du gillar stora öar kan du åka till Öland via länsväg 137 som går från Kalmar över Ölandsbron. Väl där kan du åka länsväg 136 antingen norr mot Borgholm eller söder mot Mörbylånga.